förra sidan  

De stora kometerna:

West (1976)

 

KOMETEN WEST

(C/1975 V1=1976 VI).
(Comet West)

Synlig för blotta ögat från senare delen av februari 1976 fram till mitten av april samma år, var denna en av 1900-talets främsta kometer - ett lysande flersvansat objekt som till och med kunde ses en kort stund under dagtid.


I början kunde den ses bara på södra halvklotet. I mitten av februari var den av magnitud 3. Alldeles innan den nådde perihelion kunde den ses på norra halvklotet och var då av magnituden -1 till -2.


Mellan den 25 och 28 februari, när den var bara 7 grader från solen, var den synlig i dagsljus med kikare, men även för blotta ögat och var då av magnitud -3! 
Den syntes sedan på morgonhimlen och visade upp en väldig svans i hela fem delar. Den längsta hade en djupt rödaktig färg , bestod av dammpartiklar och hade en längd på hela 30 - 35 grader. Själva kärnan, huvudet, hade brutits upp i minst fyra delar.

I mitten av mars, då den var av magnitud 2, hade den största svansen en längd av 10 - 15 grader. I slutet av mars månad, när den kunde ses i stjärnbilden Delphinus, var den av 4:e magnituden och den största svansen var fortfarande över 5 grader lång. Kometen kunde inte längre ses med blotta ögat efter mitten av april.


Källmaterial: skrifter av John E. Bortle 
W.R.Brooks Observatorium

 

förra sidan  

 

bullet1.gif (122 bytes)   Tillbaka till min första sida
    Tillbaka till Komet-listan
bullet1.gif (122 bytes)   Till Christers första sida
bullet1.gif (122 bytes)   Tillbaka till hemsidan

Uppdaterad 25 nov 2008