förra sidan  

De stora kometerna:

Mrkos (1957)

 

KOMETEN MRKOS

(C/1957 P1=1957 V)
(Comet Mrkos)

Denna kunde följas med blotta ögat från den 29 juli 1957 till slutet av september samma år. Den upptäcktes inte förrän precis tre dagar före perihelion.


Den sågs första gången i gryningen intill Gemini, inte långt från Pollux, den 29 juli. Den var då av magnituden 1och hade en kort svans. Kometen rörde sig snabbt österut och passerade rakt norr om solen den 5 augusti.


Under flera dagar kring detta datum, var den synlig både på morgonen och kvällen. Under 2:a veckan i augusti syntes den i nordväst på kvällshimlen på, relativt sett, nästan samma ställe som kometen Arend-Roland hade befunnit sig på, fyra månader tidigare.
Kometen var av magnitud 1 till 2 och hade nu två svansar. Den ljusstarkaste av dem var rejält kurvig och 15 grader lång. Kometen passerade nu söder om Ursa Major och Coma medan den långsamt bleknade. I slutet av augusti var den av magnituden 3, med en flera grader lång svans.


Framåt mitten av september, då den befann sig i Jungfrun, var den ännu svagt synlig i skymningen, nu av magnitud 5. De sista dagarna i september försvann den.


Källmaterial: skrifter av John E. Bortle 
W.R.Brooks Observatorium

 

förra sidan  

 

bullet1.gif (122 bytes)   Tillbaka till min första sida
    Tillbaka till Komet-listan
bullet1.gif (122 bytes)   Till Christers första sida
bullet1.gif (122 bytes)   Tillbaka till hemsidan

Uppdaterad 25 nov 2008