förra sidan  

De stora kometerna:

Ikeya-Seki (1965)

 

KOMETEN IKEYA-SEKI

(C/1965 S1=1965 VIII).
(Comet Ikeya-Seki)

Denna kunde ses utan hjälpmedel från tidigt i oktober 1965 till mitten av november. Den tillhörde Kreutz´ solnära kometgrupp och blev 1900-talets mest lysande komet.
Den upptäcktes den 18 september och befann sig då i västra delen av Hydra. Den flyttade sig snabbt åt öster. I början av oktober var den av magnitud 6. Runt den 15 oktober var den av magnitud 2 och hade en tunn 10 grader lång svans för att sedan passera perihelion den 21 oktober.

Den syntes nu under flera dagar i dagsljus mycket nära solen och var till och med ljusare än planeten Venus. Enligt japanska observatörer översteg magnituden -15 timmarna närmast passagen av perihelion!
Under sista veckan av oktober, kunde man se en fantastisk lysande, tät svans på morgonhimlen i sydost. Kometens huvud var vid denna tidpunkt i Corvus och av magnitud 2.
Kometen rörde sig nu åt sydväst och passerade Crater och Hydra. Den lätt krökta svansen växte snabbt mot 25 graders längd i början av november. Huvudet var nu av magnitud 4.
Den nådde en maximal svanslängd på 35 grader (synligt på fotografi) sent i november, medan huvudet då avtagit till magnituden 7.


Källmaterial: skrifter av John E. Bortle 
W.R.Brooks Observatorium

 

förra sidan  

 

bullet1.gif (122 bytes)   Tillbaka till min första sida
    Tillbaka till Komet-listan
bullet1.gif (122 bytes)   Till Christers första sida
bullet1.gif (122 bytes)   Tillbaka till hemsidan

Uppdaterad 25 nov 2008