förra sidan  

De stora kometerna:

Hyakutake (1996)

 

KOMETEN HYAKUTAKE 

(C/1996 B2).
(Comet Hyakutake)

Denna komet, en av detta årtusendes mest storslagna, kunde ses med blotta ögat från början av mars till början av juni 1996. Passagen förbi Jorden skedde under nästan bästa tänkbara förhållanden, endast jämförbara med Halley´s Komet (P/Halley) år 837 e.Kr.
Den kunde i början ses i skymningen i Libra för att sedan flytta sig nästan rakt norrut. Den 12 mars var den av magnitud 4, med en svans på flera grader. Ljusstyrkan ökade snabbt till magnitud 2 den 19 mars. Den 22-24 mars stod den nästan rakt över huvudet i stjärnbilden Bootes strax före gryningen på norra halvklotet med en magnitud på nästan 0 och en svans som sträckte sig över 30 - 50 grader.
Den 27 mars syntes den hela natten lång med magnitud 0 och ett huvud på upp till 2 grader i diameter!
Kometen höll sig sedan i närheten av Polstjärnan och visade upp en enorm svans på minst 70 graders längd (några rapporter talade om en svanslängd på 100 grader!).
I början av april kunde man se kometen i nordväst på kvällshimlen, den började nu sjunka snabbt mot skymningsljuset med magnitud 2 eller 3. Efter konjunktionen med solen, kunde den följas en kort tid i maj månad på södra halvklotet, nu bara liten och blek med kort svans.

 

Källmaterial: skrifter av John E. Bortle 
W.R.Brooks Observatorium

 

förra sidan  

 

bullet1.gif (122 bytes)   Tillbaka till min första sida
    Tillbaka till Komet-listan
bullet1.gif (122 bytes)   Till Christers första sida
bullet1.gif (122 bytes)   Tillbaka till hemsidan

Uppdaterad 25 nov 2008