förra sidan  

De stora kometerna:

Hale-Bopp (1995)

 

KOMETEN HALE-BOPP

  (C/1995 O1),
(Comet Hale - Bopp)

kunde ses med blotta ögat från juli 1966 fram till oktober 1997, ett alla tiders rekord!. Den nådde perihelion den 1 april 1997. Under juli 1996 var den av magnitud 6 och visade upp spår av en svans och flyttade sig västerut över Ophiuchus på natthimlen.


I mitten av oktober var den av magnitud 5 och hade en svans på 2-3 grader. I slutet av december 1996 befann den sig i konjunktion med solen, hade nått magnituden 3-4 och kunde ses i stjärnbilden Aquila. I januari kunde den ses tidigt på morgonen med en kort svans och av magnituden 3, och i mitten av februari1997 nådde den magnituden 2. 
Nu kunde man även med hjälp av teleskop upptäcka två svansar, mellan 5-10 grader i längd. Kometen rörde sig nu, i slutet av februari, mot nordväst förbi Cygnus och kärnan var av magnitud 1.

Under mars månad stod den igen i konjunktion med solen, men långt norr om solen. Kometen var nu synlig på både kvälls- och morgonhimlen under många dagar och dess magnitud var nu 0. Kometkärnan kunde ses med teleskop till strax efter soluppgången med svansar upptill 20 grader långa. 


Under april var kometen en ståtlig syn på norra himlen, medan den passerade Cassiopeia och Perseus. Magnituden var nu -0,5 och kometen visade upp en starkt kurvig stoftsvans som hade en längd på mer än 25 grader.
Mot slutet av april var magnituden 1 när kometen stod lågt i väster efter skymningen. I mitten av maj var den av magnitud 2 i Taurus och åter igen nära konjunktion med solen. 

Framme i juni månad 1997, kunde den ses bara från södra stjärnhimlen, nu av magnituden 2-3 och med en kort svans. Kometen fortsatte att långsamt blekna bort medan den rörde sig mot sydväst: magnitud 3 i juli, magnitud 4 i augusti och magnitud 5 under september


Källmaterial: skrifter av John E. Bortle 
W.R.Brooks Observatorium

 

förra sidan  

 

bullet1.gif (122 bytes)   Tillbaka till min första sida
    Tillbaka till Komet-listan
bullet1.gif (122 bytes)   Till Christers första sida
bullet1.gif (122 bytes)   Tillbaka till hemsidan

Uppdaterad 25 nov 2008