förra sidan  

De stora kometerna:

Bennett (1970)

 

KOMETEN BENNETT

(C/1969 Y1=1970 II).
(Comet Bennett)

Bennets Komet observerades med blotta ögat från februari 1970 fram till mitten av maj samma år.
Den var en lysande, långsvansad komet och ansågs av många vara en av 1900-talets vackraste. Den sågs först lång ner på södra stjärnhimlen under första veckan i februari, då av magnitud 5 och med en kort svans på bara 1 grad.
Vid slutet av månaden var magnituden 3,5 och svansen 2 grader. Vid mitten av mars nådde den magnitud 1 och svansen var nu mer än 10 grader lång.
Senare i mars månad passerade kometen Vattumannen och Pegasus och var nu en magnifik syn på norra halvklotet. Den var nu av magnitud 0 och sträckte sig avsevärt långt ut från solen.
I teleskop kunde man se ovanligt ståtliga spiralformiga utbrott (s.k. jets) av lätta gaser och partiklar som lösgjorde sig från kometkärnan.
Under andra veckan i april ändrades storleken från magnitud 1 till 2. Den hade nu två svansar och den längsta var över 20 grader i längd. Vid månadsskiftet var den av magnitud 3 och synlig hela natten i stjärnbilden Cassiopeia. Tidigt i maj var kometens huvud av magnitud 4, men svansen var fortfarande 10 - 15 grader lång. Runt den 20 maj kunde den inte längre ses med blotta ögat.


Källmaterial: skrifter av John E. Bortle 
W.R.Brooks Observatorium

 

förra sidan  

 

bullet1.gif (122 bytes)   Tillbaka till min första sida
bullet1.gif (122 bytes)    Tillbaka till Komet-listan
bullet1.gif (122 bytes)   Till Christers första sida
bullet1.gif (122 bytes)   Tillbaka till hemsidan

Uppdaterad 25 nov 2008